Övningskorning

Tips för dig som ska ta körkort

Hur många av oss har inte drömt om att köra Formel 1? När jag var ung var Ayrton Senna min stora idol och jag fantiserade om hur jag for fram på Monacos gator i min McLaren. Och intresset för Formel 1 kanske har minskat lite med åren (främst på grund av att vuxenlivet tar så oerhört mycket tid – det är svårt att helhjärtat hänge sig åt sport), men fortfarande sitter jag klistrad så fort ett F1-lopp går på TV.

Hur som helst, det är många som drömmer om att köra Formel 1 innan de ens har körkort – om du är en av dem, läs gärna vidare. Jag kan inte hjälpa dig förverkliga drömmen om att bli F1-pilot, men jag kan dock ge dig ett par användbara tips för att fixa körkortet.

Börja i tid, räkna med förseningar

Det är vanligt att man tänker ”jag vill ta körkortet till sommaren”. Att man sätter ett konkret datum då man gärna vill ta körkortet, att man kanske till och med börjar planera en semesterresa under sommaren… det är absolut inget omöjligt, men det gäller att du planerar allt ordentligt. Om du tror att du kan ta körkort inom fyra månader – räkna med att det kommer ta minst en månad mer. Det är nästan alltid något som gör att allt blir försenat – körkortstillståndet kanske inte kommer i tid, du kanske inte får uppkörningstid när du önskar, du kanske blir kuggad på teoriprovet… det är helt enkelt så pass mycket som kan förhala processen så det är bäst att sätta igång i tid samt räkna med förseningar!

Plugga teori med körkortsfrågor

När jag tog mitt körkort fanns det i princip bara två sätt att klara teorin på – plugga med körkortsboken och ta teorilektioner. Det första alternativet tråkigt, det andra dyrt. Numera kan man även plugga körkortsteori online, genom att svara på körkortsfrågor som är väldigt lika de riktiga teorifrågorna. Du kan också plugga med så kallade teoriprov, d.v.s. prov som har lika många frågor som det riktiga provet. En sådan tjänst underlättar verkligen om man ska ta körkort!

Övningskör så mycket du bara kan

Försök att övningsköra så mycket du bara kan och orkar. Ju mer du kör, desto mer erfarenhet får du, och denna erfarenhet omsätts ofta i en lyckad uppkörning. Glöm dock inte att även ta lektioner på körskolan. Varför? Kanske du frågar dig. Det är ju dyrt och det är ju krångligt och… jo men, om du inte tar lektioner på körskola är det stor risk att du kuggar! Två av tre privatister kuggas första gången! Och anledningen är faktiskt inte så som många tror – en dålig attityd mot privatister och en konspiration med trafikskolorna. Nej, anledningen är snarare att privatister har svårt att lära sig små nyanser som krävs – såsom ecodriving. Därför är det viktigt att även ta lite körlektioner.

Som sagt – de flesta av oss kommer aldrig ratta en F1-bil, men att sitta i en sportig Mercedescab på Autobahn en solig sommardag är inte helt fel det heller… Och det är inte en helt overklig dröm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *