Bilinredning

Svenska bilmärken du inte hade en aning om

Fråga vem som helst om bilmärken från Sverige. Svaret kommer utan tvekan lyda: Saab och Volvo. Men Sverige har flera bilmärken på sin lyra. Här kommer några:

Allvelo

1890 startade Fritiof Karlström Alleveol. Till en början tillverkade de cyklar då Fritiof var en före detta tävlingscyklist. 1903 började de tillverka bilar och lastbilar. Affärsidén var att köpa delar av andra biltillverkare och montera ihop dem till bilar och lastbilar för försäljning under eget namn. Man importerade också bilar av märket Waltham Orient Buckboard från USA och sålde under namnet Allvelo Orient och Allvelo Pansarmobil. Vidare importerade de också den franska bilen Orel som såldes under namnet: Allvelo Orel, samt engelska lastbilar som sålde under namnet Allvelo Vulcan.
Allvelo tog också fram en helt egen prototyp för en bil. Bilen hade en ram av trä, en encylindrig bakmonterad motor. Bromsen fanns endast på höger bakhjul. Bilen kom dock aldrig i produktion.
Allvelo har levt vidare som cykelmärket Monark.

Hult Healey
Hult Healey var en replika-byggsats av en Austin-Healey 100.
Karossen byggde på utseendet av Austin-Healey 100, men hjulupphängning, motor och växellåda kom från Volvos modell 142. Det kom också en racervariant med B23 motor från Volvo på 250 Hk.

 

Jösse Car
En sportbilstillverkare från Arvika. Jösse Car kom bara ut med en modell som hete Indigo 3000. Bilen byggde på en egen rörramskonstruktion och komponenterna kom från Volvo. Mellan 1996 – 2000 tillverkades allt som allt fyrtio bilar innan man la ner.

Koenigsegg

I Valhall Park utanför Ängelholm tillverkas Koenigsegg. Koenigsegg är en svensk sportbilstillverkare med produktion på trettio bilar per år. Bilen är helt utvecklad i Sverige. 2009 utsågs Koenigsegg CCXR till en av världens vackraste bilar. Koenigsegg modell CC 8 S innehar världsrekordet för världens starkaste bil med sina 655 hästkrafter.

 

 

Rengsjöbilen
Var en liten tvåsitsig tandembil, motorn var egentligen avsedd att användas till båtar. Bilen kallade även för ”Jonsson” eller bara ”Bilen”
Tillverkningen pågick mellan 1914 – 1916. Någon slags bilinredning var det inte tal om.

Sandcat

Sandcat byggdes i Sverige av ett företag som heter Eurolans. Företaget har sitt säte i Backaryd, Blekinge. Bilen är baserad på ett chassi från Ford och används i Sverige av polisen som insatsfordon.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *