Rosen! Vår mest mytomspunna blomma genom tiderna

Varifrån kommer rosen
Man kan säga att rosen alltid har funnit. Det finns fossiler med rosor i som är över 30 miljoner år gamla. Rosenens egentliga ursprung vet man inte riktigt, men de har odlats mycket länge. Troligen härstammar den från Indien och Kina och har sedan spridit sig genom Egypten till Grekland och Italien. Idag odlas rosen i alla kända länder.

Rosen i mytologin
Som i all mytologi är det grekiska gudar som står för alltets uppkomst. I detta fall så var det Adonis som skapade rosen i kärlek till Afrodite. Adonis förvandlades helt enkelt till en röd ros vid sin död. Det är därför rosen förknippas med kärlek. För i tiden så hade romarna en egen festdag Rosalia för rosen (11 maj). Denna dagen firade med att smörja in sig i olja från rosor för att bevara sin egen ungdomlighet.

Rosen i maten
Rosor har vi inte så ofta i skandinaviska matlagning. I Mellanöstern är det desto vanligare, det sägs vara bra för matsmältningen. Du känner säkert igen smaken av rosenvatten i traditionellt godis från Turkiet eller från indiska och arabiska desserter.

Rosens i medicin
För sades rosen kunna bota nästan vad som helst: lungsot, ögonsjukdomar, lindra stress, lösa upp muskelspänningar, förbättra matsmältningen och mycket annat. Man gjorde avkok, oljor, honung av rosorna, alla med sin egen läkande kraft.

Rosens i hudvård
Skönhet och rosor har alltid varit start förknippande med varandra. Inom skönhetsvården möte vi ofta rosenvatten och rosenoljor, de sägs ha särskilt goda egenskaper för att balansera hudens eget PH-värde. Rosor ska också verka sammandragande och lugnande på huden. Inslag av ros kan hittas lite överallt inom naturlig hudvård, den mest kända är Rosenserien från RS Biokosmetik AB, som har funnits på marknaden i nästan fyrtio år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *