CRM-system

Viktiga IT-system för alla företag: Från CRM-system till E-handel

I dagens digitala värld är det viktigare än någonsin för företag att ha rätt IT-system på plats. CRM-system, e-handelsplattformar och kommunikationsplattformar. Att använda rätt verktyg kan hjälpa dig att effektivisera din verksamhet, förbättra kundupplevelsen och öka din lönsamhet.

I den här guiden kommer vi att titta på några av de viktigaste IT-systemen som alla företag borde ha, inklusive:

1. CRM-system (Customer Relationship Management)

Ett CRM-system hjälper dig att hantera all din kundinformation på ett ställe. Med ett CRM kan du:

 • Spåra kundinteraktioner: Se alla dina konversationer med kunder, oavsett om de skedde via e-post, telefon eller sociala medier.
 • Hantera leads och försäljningspipeline: Spåra dina leads genom försäljningsprocessen och identifiera potentiella kunder.
 • Ger utmärkt kundservice: Få en 360-graders vy av dina kunder så att du kan ge dem den bästa möjliga servicen.

Några populära CRM-system inkluderar:

2. E-handelsplattform

Om du säljer produkter eller tjänster online behöver du en e-handelsplattform. Litium är en star aktör på marknaden. Men det finns också andra värdiga plattformar. En e-handelsplattform gör att du kan:

 • Skapa en onlinebutik: Designa och lansera din onlinebutik utan att behöva veta hur man kodar.
 • Hantera dina produkter: Lägg till, redigera och ta bort produkter enkelt.
 • Ta emot betalningar: Acceptera betalningar från kunder online.

Några populära e-handelsplattformar inkluderar:

3. Kommunikationsplattform

En kommunikationsplattform gör det möjligt för ditt team att samarbeta effektivt. Med en kommunikationsplattform kan du:

 • Chatta med varandra: Håll kontakten med dina kollegor i realtid.
 • Dela filer: Dela filer och dokument enkelt.
 • Samarbeta om projekt: Arbeta med projekt tillsammans i realtid.

Några populära kommunikationsplattformar inkluderar:

4. Projektstyrningsverktyg

Ett projektstyrningsverktyg hjälper dig att planera, spåra och slutföra projekt. Med ett projektstyrningsverktyg kan du:

 • Sätta upp mål och deadlines: Definiera tydliga mål och deadlines för dina projekt.
 • Tilldela uppgifter: Tilldela uppgifter till teammedlemmar och spåra deras framsteg.
 • Spåra budgeten: Håll dig uppdaterad om dina projektutgifter.

Några populära projektstyrningsverktyg inkluderar:

5. Säkerhetslösningar

Det är viktigt att ha robusta säkerhetslösningar på plats för att skydda dina data och din verksamhet. Med säkerhetslösningar kan du:

 • Skydda dig mot cyberattacker: Skydda ditt företag från skadlig programvara, nätfiske och andra cyberhot.
 • Säkerhetskopiera dina data: Se till att dina data säkerhetskopieras regelbundet.
 • Följ dataskyddsregler: Se till att du följer alla tillämpliga dataskyddsregler.

Några populära säkerhetslösningar inkluderar:

 • Antivirusprogramvara
 • Brandvägg
 • Kryptering

Att välja rätt IT-system

Det finns många olika IT-system tillgängliga, så det är viktigt att välja de som passar bäst för ditt företags behov. Här är några saker att tänka på när du väljer IT-system:

 • Dina affärsbehov: Vilka är dina specifika affärsbehov?
 • Din budget: Hur mycket har du råd att spendera på IT-system?
 • Din tekniska expertis: Hur bekväm är du med teknik?

Det kan vara bra att prata med en IT-konsult för att få hjälp med att välja rätt IT-system för ditt företag.

pellets

Blästra och spara många timmars slit

När man hör blästring tänker man nog på specialiserade lackeringsfirmor. Men blästra är inte särskilt svårt att lära sig bara man har materialkunskap och är försiktig.

Bilar och andra fordon
Blästring är utan tvekan det bästa sättet att göra metall ”plåtren”. Genom att ta bort all gammal färg så det bara är plåten kvar skapar man det bästa underlaget för att lackera om fordonet. Om fordonet är rostigt får man ta det lite varsamt då blästringen kan blåsa bort allt för stora delar karossen, så provslipa gärna först för att se vad som ligger under rosten.

Sandblästring
Sandblästring används främst på metall. Att sandblästra aluminium är svårt då metallen allt för snabbt äts upp av blästringsmedlet. Blästring fungerar bäst på plåt, stål och järn. Andra metaller kan fungera, men testa gärna på en provbit först.

Sodablästring
Sodablästring är en mer skonsam form av blästring där man använder en blandning av luft och soda mot objektet med ett tryck av ca 3–10 bar. Nedbrytningen sker vid en mycket låg temperatur, eftersom sodapartikelns faller sönder vid 50 graders temperatur, som är smältpunkten för soda. Sodablästring kan användas på: glas, aluminium, glasfiber, krom, plast, tegel, betong, putsade tegelväggar, sten, metall eller andra lite mer känsliga ytor. Att ta bort klotter med sodablästring fungerar utmärkt.

Blästra med organiska material
Man kan också blästra med malda majskolvar och krossade nötskal. Organiska material är giftfria, miljövänliga och mjuka medier som lämpar sig för att avlägsna färg och föroreningar från mjukare träunderlag. Det är relativt dyrt att blästra med organiskt material och är därför inte det mest idealiska valet för större projekt.

Blästra med pellets av stål eller glas
Vid riktigt tuffa jobb som gjutgods kan man blästrar med små pellets av stål, detta kräver stora mått av säkerhet. Man kan återanvända pellets av stål flera gånger.

Rosen! Vår mest mytomspunna blomma genom tiderna

Varifrån kommer rosen
Man kan säga att rosen alltid har funnit. Det finns fossiler med rosor i som är över 30 miljoner år gamla. Rosenens egentliga ursprung vet man inte riktigt, men de har odlats mycket länge. Troligen härstammar den från Indien och Kina och har sedan spridit sig genom Egypten till Grekland och Italien. Idag odlas rosen i alla kända länder.

Rosen i mytologin
Som i all mytologi är det grekiska gudar som står för alltets uppkomst. I detta fall så var det Adonis som skapade rosen i kärlek till Afrodite. Adonis förvandlades helt enkelt till en röd ros vid sin död. Det är därför rosen förknippas med kärlek. För i tiden så hade romarna en egen festdag Rosalia för rosen (11 maj). Denna dagen firade med att smörja in sig i olja från rosor för att bevara sin egen ungdomlighet.

Rosen i maten
Rosor har vi inte så ofta i skandinaviska matlagning. I Mellanöstern är det desto vanligare, det sägs vara bra för matsmältningen. Du känner säkert igen smaken av rosenvatten i traditionellt godis från Turkiet eller från indiska och arabiska desserter.

Rosens i medicin
För sades rosen kunna bota nästan vad som helst: lungsot, ögonsjukdomar, lindra stress, lösa upp muskelspänningar, förbättra matsmältningen och mycket annat. Man gjorde avkok, oljor, honung av rosorna, alla med sin egen läkande kraft.

Rosens i hudvård
Skönhet och rosor har alltid varit start förknippande med varandra. Inom skönhetsvården möte vi ofta rosenvatten och rosenoljor, de sägs ha särskilt goda egenskaper för att balansera hudens eget PH-värde. Rosor ska också verka sammandragande och lugnande på huden. Inslag av ros kan hittas lite överallt inom naturlig hudvård, den mest kända är Rosenserien från RS Biokosmetik AB, som har funnits på marknaden i nästan fyrtio år.

max-4341611_960_720

Behövs hustillverkare för F1?

Dagens fråga på nyhetsbloggen; behövs det hustillverkare på F1?

 

Alla som kollat lite F1 vet att det en ganska stor procedur med varje race. Dels racet i sig är ett stort event, men även allt kring. Bara en sådan sak som att bygga upp alla stall osv är otroligt mycket jobb. Därför kan man egentligen utan några som helst konstigheter fråga sig frågan; behöver man hustillverkare på F1 event? Vad vi här på teamdamberg vet så använder man sig inte utav hustillverkare inom F1, i alla fall inte i den bemärkelsen som vi känner hustillverkare som. Givetvis så behöver någon bygga upp teamhusen som det oftast r, och detta görs till kanske inte så mångas förvåning inte av de som syns i tältet under tävling. Nej det är byggarbetare i många fall som bygger upp tälten innan stora delar av teamet ens är där. På så vis kan man absolut säga att de fungerar lite som hustillverkare, eftersom allt redan finns på plats när förarna osv kommer till tävlingen. Men detta innebär inte att man har stora ritningar osv som en vanlig hustillverkare hade haft. Givetvis finns det en plan på hur allt ska byggas, och var. Men detta är mer logistiskt mer än något annat. Som sagt så är en F1 helg en ganska stor utmaning och då framför allt när det kommer till det logistiska. Kanske hade man som F1 team därför haft en fördel av att anlita en riktig hustillverkare för att komma ner och bygga upp ”husen” som teamen bor i. Samtidigt verkar det funka ganska så bra redan nu, vilket innebär att det med stor sannolikhet enbart hade varit ett stort slöseri med resurser. Vi säger absolut inte att vi vet hur detta funkar, vi har bara kollat en del F1 och fått lite info kring logistiklösningar osv via Youtube, så vi kan ha helt fel. Men det låter ändå ganska rimligt och därför väljer vi att tro på det och förmedla det till er.

toolbox-2645700_1920

Ny bänkskiva i garaget

Ny bänkskiva, kul tänker ni. Nu har det renoverats i köket tänker ni. Riktigt så bra var det inte. Men jag har däremot skaffat en ny bänkskiva till garaget. Om jag får säga det själv så gjorde det faktiskt en hel del på intrycket i garaget också. Mitt garage har tidigare om man ska vara helt ärlig ett lite halvslitet ut, men nu med en ny bänkskiva så är intrycket helt annorlunda. Mitt garage ser nytt och fräsch ut (kanske för att jag också gjorde en riktig storstädning). Dagens tips är kanske därför att se över vad du kan göra med små medel i garaget. Att få det lite fräschare gör ganska snabbt att man tycker det är än roligare att spendera tid i garaget. I mitt fall så bytte jag bänkskiva till en specialdesignad skiva med vissa urskärningar för verktygslådor osv. Det är klart att det också gör sitt i hur stor skillnad det blev i garaget. Men det som jag gillar bäst är det rena intrycket jag får nu. Min bänkskiva är i massivt trä med ett antal detaljer i rostfritt. Jag tyckte att det var den bästa kombinationen jag kunde hitta. Det betyder inte att det är rätt, utan man kan verkligen låta fantasin flöda. Kanske blir det bäst att ha en bänkskiva i laminat för att få det riktigt snyggt? Mitt tips är dock också at göra det riktigt, inte bara såga till en träskiva och sen är det klart. Jag tror att man då ganska snabbt tröttnar, kanske får göra om det och så har man fått ett projekt på handen som bara kostar tid. Nej gör det rätt från början så blir det förmodligen både snyggt, praktiskt och en nytändning för att vara ute i garaget. Och när man har mer energi så tror jag också att arbetet man gör i garaget blir bättre, så det är väl investerade pengar.

De bästa trenderna för mattor 2020

Mattor har aldrig varit hetare än vad de är i dag!

Heltäckningsmattor, hållbara mattor av återvunnet material, naturliga mattor och mattor med färgstarka mönster är bara ett par exempel på olika typer av mattor som fullkomligt trendar just nu.

I det här inlägget så kommer vi att gå igenom vilka olika trender som vi ser i mattvärlden inför 2020. Häng med!

Trend #1 är att heltäckningsmattor definitivt har gjort en comeback de senaste åren. De är här för att stanna! Allt fler människor ser fördelarna hos en heltäckningsmatta i hemmet. Alltid mjukt under fötterna och synergin mellan rummen blir helt otrolig. Borta är dagarna med gamla, slitna och smutsiga heltäckningsmattor – numera finns det makalöst fina material för heltäckningsmattor.

Trend #2 är neutrala mattor. Nu pratar vi givetvis om neutrala färger på mattor. När det kommer till mattor så är grått numera det nya beigea!

Ett tips är att skaffa en neutral matta i ett material som nylon, ull eller polyester eftersom alla dessa kräver mindre underhåll.

Trend #3 är djurmönster. Kossa, leopard, zebra och rådjur (!) är alla olika populära mönster som gör sig otroligt bra på golvet.

Trend #4 är naturliga och hållbara mattor. Efterfrågan på återvunna material för mattor har ökat lavinartat. Många människor försöker leva mer hållbart, och inredningen i hemmet är inget undantag. En typ av hållbar matta som vi ser trendar under 2020 är sisalmattan. En typ av matta som kan vara både återvunnen såväl som nedbrytbar, som gör att man kan återvinna material från mattan.

Trend #5 är att använda sig av mattor för att absorbera mer ljud. Att lägga in en matta i ett rum är ofta ett väldigt bra sätt att absorbera ljud. Lägga in matta i sovrummet eller i barnens rum kan göra stor skillnad för hemfriden.

Den #6:e och sista trenden är kanske den mest vågade och intressanta. Trenden är nämligen att lägga in uterumsmatta – inomhus!

En utematta har fördelen med att de är vattenavvisande och tar effektivare upp smuts. Dessutom är många väldigt mjuka och sköna att gå på.

matta

Mattor uppfyller mer funktion än bara dekoration

Människor idag väljer mattor främst utifrån ett designperspektiv. Historiskt sett så var mattor ett praktiskt sätt att isolera ljud och hålla värmen i ett hem. Nuförtiden spelar design, mönster och färg en större roll när man köper en ny matta. Detta betyder dock inte att de praktiska egenskaperna inte finns kvar längre, eller att de över tid har blivit sämre. Det är faktiskt så att mattor över tid har utvecklats till att bibehålla de egenskaper som redan existerade, samt att utveckla dessa egenskaper.

Mattor kan hjälpa till att göra din vardag mer behaglig. Har du till exempel någonsin satt din fot i på ett kallt badrumsgolv en kylig vintermorgon? Det kan vara en obehaglig känsla som kan få ditt humör att snabbt bli sämre.

Känslan av att vakna och sätta ned fötterna på en varm och mjuk heltäckningsmatta kan däremot ge en helt motsatt känsla av välbehag. Om du har barn som leker och springer omkring så kan det vara en väldigt bra idé att skaffa mattor som inte halkar omkring på golvet.

De praktiska egenskaperna hos mattor

Det finns idag väldigt många användningsområden för mattor. En bra matta kan skydda golvet från smuts och slitage. Den kan vara värmande och se till att elpriset sjunker aningen. Den kan även se till att dämpa ljud och ekon i huset.

Mattor skyddar golvet från märken som kan uppstå när man flyttar soffor, stolar och andra möbler. En repa i ditt parkettgolv eller trägolv är inte roligt.

Knarrande golv i lyhörda lägenhet kan oftast dämpas väldigt mycket med olika typer av tyngre och mjuka mattor.

Kalla vintrar är vi vana vid här uppe i Norden. Speciellt i stugan kan det bli väldigt kallt på golvet. Då kan en mjuk och mysig matta vara räddningen.

Genom att lägga en utomhusmatta på balkongen eller altanen så blir det genast mycket skönare.

En badrumsmatta eller en matta i duschen kan förhindra allvarliga skador, oftast en mycket bra idé att använda sig av en sådan här typ av matta med gummibaksida.

billiga bildelar

Är det värt att använda billiga bildelar?

Alla som äger en bil vet att har förmodligen (såvida man inte precis köpt en ny) upplevt det faktum att bilen går sönder och behöver nya delar eller att det bara är dags att byta ut en viss bildel. Har man upplevt detta har man med största sannolikhet också reflekterat över att bildelar kan kosta en del pengar. Vid denna insikt är naturligt den första tanken att börja leta efter billiga bildelar istället för de dyra som verkstaden förmodligen rekommenderar. Frågan man bör ställa sig är dock om det är värt att köpa dessa billiga bildelar. Precis som vilken annan industri skulle man lite slarvigt kunna säga att priset till viss del speglar kvalitén. Givetvis är inte detta fallet alltid, men mer ofta än inte så håller de dyrare produkterna bättre än de billiga. Om man kollar på ett par skor eller en tröja kanske det inte spelar roll om de inte håller lika bra, och den där prisskillnaden kan vara värd eftersom man alltid kan köpa nya om de inte håller lika länge som den dyra varianten.

 

När det kommer till billiga bildelar finns det dock några saker som kan vara värda att tänka på. Om man köper delar till bilen har man ett annat användningsmönster än t.ex. ett par skor, men framför allt är konsekvenserna vid ett fel helt annorlunda. Om de billiga skorna går sönder så är det inte hela världen, som sagt, det går alltid köpa ett par nya. Om man tänker sig samma situation med bromsarna på bilen som går sönder när man kör i 110 km/h på motorvägen så är det inte lika roligt och det kan betyda förödande konsekvenser. Detta är ett ganska starkt argument för att det inte alls är värt att köpa billiga bildelar. Dessutom så är de dyrare bildelarna ofta standard till bilen man har, vilket innebär att tillverkarna av bilen vet mer om dem, kan ge bättre service och man vet att de passar för den bil man har.

 

Givetvis är det alltid bra att vara pris kritisk, men det är viktigt att man inte låter det gå för långt så att det går ut över säkerheten. Tänk på det nästa gång du letar efter billiga bildelar.

Bilinredning

Svenska bilmärken du inte hade en aning om

Fråga vem som helst om bilmärken från Sverige. Svaret kommer utan tvekan lyda: Saab och Volvo. Men Sverige har flera bilmärken på sin lyra. Här kommer några:

Allvelo

1890 startade Fritiof Karlström Alleveol. Till en början tillverkade de cyklar då Fritiof var en före detta tävlingscyklist. 1903 började de tillverka bilar och lastbilar. Affärsidén var att köpa delar av andra biltillverkare och montera ihop dem till bilar och lastbilar för försäljning under eget namn. Man importerade också bilar av märket Waltham Orient Buckboard från USA och sålde under namnet Allvelo Orient och Allvelo Pansarmobil. Vidare importerade de också den franska bilen Orel som såldes under namnet: Allvelo Orel, samt engelska lastbilar som sålde under namnet Allvelo Vulcan.
Allvelo tog också fram en helt egen prototyp för en bil. Bilen hade en ram av trä, en encylindrig bakmonterad motor. Bromsen fanns endast på höger bakhjul. Bilen kom dock aldrig i produktion.
Allvelo har levt vidare som cykelmärket Monark.

Hult Healey
Hult Healey var en replika-byggsats av en Austin-Healey 100.
Karossen byggde på utseendet av Austin-Healey 100, men hjulupphängning, motor och växellåda kom från Volvos modell 142. Det kom också en racervariant med B23 motor från Volvo på 250 Hk.

 

Jösse Car
En sportbilstillverkare från Arvika. Jösse Car kom bara ut med en modell som hete Indigo 3000. Bilen byggde på en egen rörramskonstruktion och komponenterna kom från Volvo. Mellan 1996 – 2000 tillverkades allt som allt fyrtio bilar innan man la ner.

Koenigsegg

I Valhall Park utanför Ängelholm tillverkas Koenigsegg. Koenigsegg är en svensk sportbilstillverkare med produktion på trettio bilar per år. Bilen är helt utvecklad i Sverige. 2009 utsågs Koenigsegg CCXR till en av världens vackraste bilar. Koenigsegg modell CC 8 S innehar världsrekordet för världens starkaste bil med sina 655 hästkrafter.

 

 

Rengsjöbilen
Var en liten tvåsitsig tandembil, motorn var egentligen avsedd att användas till båtar. Bilen kallade även för ”Jonsson” eller bara ”Bilen”
Tillverkningen pågick mellan 1914 – 1916. Någon slags bilinredning var det inte tal om.

Sandcat

Sandcat byggdes i Sverige av ett företag som heter Eurolans. Företaget har sitt säte i Backaryd, Blekinge. Bilen är baserad på ett chassi från Ford och används i Sverige av polisen som insatsfordon.

 

screw-1924173_1920

Gänga själv – lättare än du tror!

Att lära sig skära gängsnitt är inte så svårt som det kan låta, även om det kräver en del träning och övning. Är du dock intresserad av att lära dig, tar den tid som krävs för att göra just detta och fokuserar på uppgiften så kommer du utan tvekan att veta hur man skär gängsnitt snabbare än du först tror.

Det finns en del saker du behöver för att lyckas skära gängsnitt. Bland annat är du i behov av borrmaskin, svängjärn och skruvstycke. Det är också viktigt att du har gängolja nära tillhands. Det finns flera olika gängsnitt som kräver olika typer av verktyg och arbetssätt. Ska du skära invändiga gängsnitt finns tekniker för det, ska du skära utvändiga gängsnitt är det lite andra saker som gäller. Däremot är det mer saker som förenar än särar på de olika metoderna.

Se till att du har gott om tid på dig första gångerna du testar. Det finns inget arbete som blir bättre av att stressa, speciellt inte när du är i en lärande process. Var inte heller själv första gångerna du skär gängsnitt. Det finns egentligen ingen anledning att prova på sådana här saker på egen hand. Helst bör du ta hjälp av någon som är insatt och duktig på området, då kommer personen i fråga kunna visa dig tydligt hur du ska gå tillväga, ge dig tips och råd samt vara med när du övar så att du gör rätt. Har du den möjligheten så bör du ta den, du kommer att lära dig skära i gängsnitt mycket snabbare då än om du försöker på egen hand. Bildande texter likt denna är alltid bra att läsa, men ingenting går upp mot att få fysisk hjälp på plats när man vill lära sig något. Dessutom är det alltid roligare att vara två när man arbetar med gängsnitt.