matta

Mattor uppfyller mer funktion än bara dekoration

Människor idag väljer mattor främst utifrån ett designperspektiv. Historiskt sett så var mattor ett praktiskt sätt att isolera ljud och hålla värmen i ett hem. Nuförtiden spelar design, mönster och färg en större roll när man köper en ny matta. Detta betyder dock inte att de praktiska egenskaperna inte finns kvar längre, eller att de över tid har blivit sämre. Det är faktiskt så att mattor över tid har utvecklats till att bibehålla de egenskaper som redan existerade, samt att utveckla dessa egenskaper.

Mattor kan hjälpa till att göra din vardag mer behaglig. Har du till exempel någonsin satt din fot i på ett kallt badrumsgolv en kylig vintermorgon? Det kan vara en obehaglig känsla som kan få ditt humör att snabbt bli sämre.

Känslan av att vakna och sätta ned fötterna på en varm och mjuk heltäckningsmatta kan däremot ge en helt motsatt känsla av välbehag. Om du har barn som leker och springer omkring så kan det vara en väldigt bra idé att skaffa mattor som inte halkar omkring på golvet.

De praktiska egenskaperna hos mattor

Det finns idag väldigt många användningsområden för mattor. En bra matta kan skydda golvet från smuts och slitage. Den kan vara värmande och se till att elpriset sjunker aningen. Den kan även se till att dämpa ljud och ekon i huset.

Mattor skyddar golvet från märken som kan uppstå när man flyttar soffor, stolar och andra möbler. En repa i ditt parkettgolv eller trägolv är inte roligt.

Knarrande golv i lyhörda lägenhet kan oftast dämpas väldigt mycket med olika typer av tyngre och mjuka mattor.

Kalla vintrar är vi vana vid här uppe i Norden. Speciellt i stugan kan det bli väldigt kallt på golvet. Då kan en mjuk och mysig matta vara räddningen.

Genom att lägga en utomhusmatta på balkongen eller altanen så blir det genast mycket skönare.

En badrumsmatta eller en matta i duschen kan förhindra allvarliga skador, oftast en mycket bra idé att använda sig av en sådan här typ av matta med gummibaksida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *