Gängsnitt

Gängsnitt av snabbstål för tillverkning av skruvar

Om man vill skära i metall så behöver man använda sig av ett gängsnitt. Detta verktyg är nämligen skapat för att just göra detta. Ett gängsnitt kan vara tillverkat i olika material, men materialet behöver naturligtvis vara så starkt att det klarar av det hårda arbete som det är att skära i metall. Därför är det vanligt att det är tillverkat av något som kalla snabbstål.

Snabbstål

Snabbstål är alltså materialet som oftast används för att tillverka verktyg som används när man skapar gängsnitt i metall. Snabbstål kallas också för snabbvarvstål och High speed steel (HSS) och passar så bra till dessa användningsområden eftersom det tål hög friktionsvärme och höga hastigheter. Det är tåligt mot värme och fritkion helt enkelt. Snabbstål har använts inom skapandet av gängsnitt och annan metallarbetning sedan tidigt 1900-tal.

Rör och skruvar

Exempel på saker som får sin funktion genom sitt gängsnitt är rör och skruvar. Dessa behöver såklart vara starka av sin natur. En skruv som inte är stabil kommer att falla sönder, därför behöver materialet som skruven är gjord av vara hårt och hållbart. Det blir av den anledningen svårare att skära i skruven. Ett gängsnitt gjord av snabbstål klarar dock detta och formar skruvens utseende och dess funktion.

Används inom många branscher

Det är inom många olika branscher som gängsnitt används. För att inte tala om av privatpersoner som gillar att skapa saker själva. Tillverkningsindustrin har ett stort användningsområde för gängsnitt. Likaså har verkstadsindustrin det. De gängsnitt som används är av stor variation och funktion. Vad för typ av gängsnitt som behövs beror helt och hållet på vad det ska användas till, där av variationen och mångfalden. Om du vill köpa gängsnitt så finns det många återförsäljare på marknaden. Men läs på först, så att du får det gängsnitt som passar just dig bäst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *